F-Gáz vizsga

FG 5 - V. kategória

Tanfolyam részletei

„Üzemszerűen helyet változtató, mobil hűtő- és légkondicionáló hűtőkör hűtőközeg-töltete lefejtésére, kezelésére jogosít”

Ez a kategória kizárólag a hűtőközegekkel való bánásmód elméleti alapjait foglalja magába, illetve zárt rendszerű jármű- illetve szállítmány hűtőberendezéseiből 
történő lefejtésre jogosít. A belépési feltétel a meglévő fehér színű (G-jelű) arcképes kártya, illetve ennek hiányában nincs is különösebb kritériumhoz kötve. 
Csupán egy 10 órás T-III kategóriás előkészítő tanfolyamot kell sikeresen elvégezni, majd az FG-V vizsgára lehet jelentkezni. 

Az így megszerezhető FG-V képesítés „minősített gépjárműklíma-lefejtő”.

 

 

FG 6 - VI. kategória

Tanfolyam részletei

„Üzemszerűen helyet változtató, mobil hűtő- és légkondicionáló hűtőkör beépítésére, karbantartására, szervizelésére, hűtőközeg kezelésre jogosít”

Ez a kategória nagyteljesítményű mobil hűtő- és klímaberendezések speciális továbbképzése. Az előkészítő tanfolyamot követő FG-VI vizsgával „minősített nagyteljesítményű mobil hűtő- és klímaszerelő” képesítés szerezhető.
1. eset: a jelölt meglévő E-II jelű arcképes zöldkártyával rendelkezik, így számára a T-VI. jelű előkészítő tanfolyamot kell elvégezni, és a sikeres helytállást követően jelentkezhet az FG-VI. kategóriás vizsgára.

2. eset: a jelölt meglévő B-I jelű arcképes zöldkártyával rendelkezik, így neki a KT-VI jelű kiegészítő modult kell elvégezni, és a sikeres helytállást követően jelentkezhet az FG-VI. kategóriás vizsgára.
Ha a jelölt időközben már birtokosa a legmagasabb fokozatú FG-I kategóriának, abban az esetben is KT-VI jelű kiegészítő modult el kell végeznie, és csak e kiegészítő tanfolyam sikeres elvégzése után jelentkezhet be FG-VI vizsgára.

3. eset: a jelölt OKJ-s gépjárműszerelői szakmák valamelyikével rendelkezik. Be kell iratkoznia a bővített óraszámú T-VI jelű előkészítő tanfolyamra, melynek sikeres elvégzése után jelentkezhet az FG-VI kategóriás vizsgájára. 
Amennyiben a jelöltnek van az OKJ-s gépjárműszerelő szakmai végzettségén kívül B-I jelű arcképes zöld kártyája is, ebben az esetben automatikusan jelentkezhet be FG-VI vizsgára.

4. eset: a jelölt nem rendelkezik szakirányú végzettséggel, csak egyéb OKJ-s képzettséggel, ebben az esetben a Járműklíma Kompetencia Bizottsághoz kell fordulnia, vizsgaengedélyezési kérelem iránt. Ebben az esetben a Bizottság csak a megfelelő OKJ-s szakvizsga, majd a T-VI előkészítő tanfolyam sikeres elvégzését követően engedi FG-VI. kategóriás vizsgára.

5. eset: amennyiben a jelölt nem rendelkezik semmilyen szakirányú végzettséggel, abban az esetben szakmát kell szereznie valamely OKJ-s gépjárműszerelői szakmák közül, illetve kiegészítésként elvégezni a T-VI és T-VII előképesítő tanfolyamokat. Ezek sikeres letétele után jelentkezhet be FG-VI vizsgára.

FG 6 - VII. kategória

Tanfolyam részletei

„<3 kg hűtőközeg töltetű, üzemszerűen helyet változtató, mobil hűtő- és légkondicionáló hűtőkör beépítésére, karbantartására, szervizelésére, hűtőközeg kezelésre jogosít”

Ez a kategória kifejezetten csak a személygépjárművek klímaberendezéseivel kapcsolatban ad tevékenységi jogosultságot. Az előkészítő tanfolyamot követő FG-VII vizsgával „minősített gépjármű klímaszerelő” képesítés szerezhető.

1. eset: a jelölt érvényes E-II jelű arcképes zöldkártyával rendelkezik. Közvetlenül jelentkezhet FG-VII kategóriás vizsgára előkészítő tanfolyam nélkül.

2. eset: a jelölt OKJ-s gépjárműszerelői szakmák valamelyikével rendelkezik, így be kell iratkoznia a T-VII jelű előkészítő tanfolyamra, melynek sikeres elvégzése után jelentkezhet FG-VII. kategóriás vizsgára.

3. eset: a jelölt nem rendelkezik szakirányú végzettséggel, de rendelkezik valamely egyéb OKJ-s végzettséggel, ebben az esetben a Járműklíma Kompetencia Bizottsághoz kell fordulnia vizsgaengedélyezési kérelemmel. A Bizottság a T-VII előkészítő tanfolyam sikeres elvégzését követően engedi FG-VII kategóriás vizsgára.

4. eset: amennyiben a jelölt nem rendelkezik semmilyen szakirányú végzettséggel, abban az esetben szakmát kell szereznie valamely OKJ-s gépjárműszerelői szakmák közül, illetve kiegészítésként elvégezni a T-VII előképesítő tanfolyamot. Ezek sikeres letétele után jelentkezhet be FG-VII vizsgára.