Hővisszanyerő

A hővisszanyerő az elszívott, kidobott levegőből hasznosítható hőt a befújt levegőnek adja át fűtési üzemmódban. Hővisszanyerő modulok változatai: keresztáramú lemezes, forgódobos, és közvetítőközeges.

A keresztáramú lemezes és a forgódobos hővisszanyerők kérhetők külső zsaluval, belső zsaluval és zsalu nélkül bármelyik levegőnyílásnál egyenként kiválasztva.

A keresztáramú lemezes hővisszanyerő függőleges és vízszintes elhelyezésű lehet, az elszívott levegőből hasznosítható hő közvetett visszanyerésére szolgál, free-cooling változat is rendelhető.

A forgódobos hővisszanyerőnél az érezhető hő (a légáramban levő hő) visszanyerésére kialakított alapváltozat, és az érezhető (a légáramban levő) és a látens hő (a páratartalomban) visszanyerésére egyaránt kialakított higroszkópikus változat is választható. Opcióként külön berendezés igényelhető a forgódob sebességének szabályozása.
A forgódobos hővisszanyerőt olyan helyeken használjuk, ahol nem kritérium az elszívott és a befújt levegő 100%-os elkülönítése.

A közvetítőközeges hővisszanyerőnél két hőcserélő van elhelyezve a rendszerben, az egyik az elszívott légáramban, a másik a befújt légáramban. Olyan helyeken alkalmazzuk, ahol a két légáramot teljesen el kell zárni egymástól, ahol a teljes levegőmennyiséget ki kell dobni a helységből, például műtők, festőkamrák, laboratóriumi alkalmazások, stb... A két hőcserélőt csővezetékekkel kell összekötni, és keringtető szivattyúval kell ellátni.

A közvetítőközeges hőcserélős hővisszanyerést általában két különválasztott elszívó és befúvó légkezelő berendezés esetén alkalmazzuk. A hőcserélők lehetnek 4, 6, 8, 10 vagy 12 sorosak. Felépítésük: rézcső és alumínium vagy réz lamella és acél keret. A lamella távolság lehet 2 mm, 2,5 mm, 3 mm, vagy 4mm.