Klímapiac elemzés 2017.05.15

2017 klímapiac elemzés - gyenge indulás, hűvös idő, alacsony árak. A 2016-os évi elképesztően sikeres klíma szezon után mindenki hatalmas reményekkel tekintett az induló 2017-es évre. 2017 klímapiac elemzés - gyenge indulás, hűvös idő, alacsony árak ...

A 2016-os évi elképesztően sikeres klíma szezon után mindenki hatalmas reményekkel tekintett az induló 2017-es évre. Bár a klímagyárak idén is nehézségekbe ütköztek az év elején, alkatrész és doboz hiány késleltette a gyártást. Egy erős klímaszezon indulása esetén ez kisebb átmeneti készlethiányokat eredményezhetett volna, de az áprilisi hideg ezt kiegyensúlyozta. Az évi 3000-4000 darabszámban értékesített klímamárkákat képviselő kisebb importőr cégek és a klíma piac frissebb résztvevői egy erős év után általában bátrabban készülnek fel az új évre és a szűkösebb anyagi lehetőségeik határát súrolva bár, de a tavalyinál nagyobb készletet próbálnak az ország területére betárazni.

Egy erős év után az is borítékolható, hogy számos újabb utólagos névvel ellátott eddig nem létező márka jelenik meg a piacon 500-1000 db-os potenciállal tervezve. Ezen új piaci résztvevők minden esetben a piacvezető márkák gyárait megkeresve próbálnak utólagos márkanéven alap oldalfali klímákat behozni az országba, és piaci részesedést szerezni nyomott áron értékesítve a készleteiket. A nagyobb tőkeerősebb, régóta piacon tevékenykedő klíma importőr cégek egy 10%-20%-os növekedési potenciállal számolhattak az év eleji tervezésnél a tavalyi igényhez képest és kicsivel növelt készletet tárazhatnak be folyamatában. A lakossági klímapiacot vezető Gree esetén a tavalyi 35000 értékesített szett után a 20%-os készletnövekmény újabb plusz 7000 szett puffert jelenthet. Ezek a tények azt jelentik, hogy a 2017-es évben klímatöbblet lesz az országban, ami mindig egy erős árletöréshez vezet.

A végfelhasználók és viszonteladók így idén valószínűleg olcsóbban juthatnak majd a tavalyihoz képest a klímákhoz. A klímavásárlást, klímaeladást tekintve az év első részében pár hónapig némileg gerjesztheti önmagát a folyamat, hiszen a viszonteladó partnerek is bátrabbakká válnak az év eleji akciós készletvásárlás terén, és a tavalyi évben a nem megfelelően felkészült importőr cégek készlethiánya is vásárlást gerjesztő hatással lehet az év elején. Az év kezdő pár hónapja ilyenkor az időjárástól függetlenül még tapasztalat szerint áthúzza a tavalyi évi lendületet, azonban április környékén már ez a lendület az időjárástól függően megakadhat. Ez az áprilisi havazással és a májusi borongós idővel be is bizonyosodott, és egy új szezon indult jóval elmaradva a tavalyi évben tapasztalt kereslettől. Ettől a várt forgalom elmaradástól a kevésbé tőkeerős és a kisebb raktár kapacitással rendelkező importőr cégek megijedtek és erős akciózásba kezdtek, ugyanis ezen cégek számára komoly pénzügyi kockázatot jelenthet a készletek beragadása, illetve az újonnan beérkező készleteknek nincsen helye.

Ezen akciózást tovább gerjesztették a klíma piac friss résztvevői is, így az elképzelhetetlennek tűnő viszonteladói ár alá csökkentve a klíma árakat. A komolyabb, gyári márkanévvel rendelkező importőr cégek már láttak ilyet számos alkalommal és inkább kisebb akciókkal kivárnak. Május első felében túl nagy felélénkülésre nem várhatunk még, kérdés ilyenkor hogy a június-július-augusztus pótolni tudja-e az év eleji forgalom kimaradást. Érdemes óvatos figyelemmel kísérni az újonnan megjelenő utólagos márkanévvel ellátott klímákat, melyek egy része 'egyéves' márkaként vonulhat be a klímatörténelembe és így ezek esetében alkatrész utánpótlási hiányra lehet számítani. Akik a biztonságra törekednek azoknak érdemes továbbra is a nagyobb nevek mellett letenniük a voksot, hiszen az erősebb klímaimportőröket egy ilyen gyengébb évindulás nem fogja meg.

Egyenlőre úgy tűnik, hogy a klímagyárak által előre jelzett európai klíma bumm kifulladni látszik, a több éves klímaforgalom növekedés az országunkban optimális esetben egy oldalazó tendenciába fordulhat idén, de pesszimista előrejelzések szerint vissza is eshet. Ne tegyünk azonban elhamarkodott kijelentést még, egy erős június, július, augusztus sok mindent megváltoztathat, az igazi nyári klímaszezon nem jött még el.